Thursday, May 24, 2012

try to make something new(HOW TO MAKE KUIH BAKAR BEREMPAH)

Assalamualaikum..
walla,walla,walla...i dont know why im start with that sentance*did i spell it correct?
okeh hari nie i want to share somthing with the reader..how to make KUIH BAKAR BEREMPAH..
okeh firstly,i want to tell you this cake is soooo delicious if the person know how to do it,in simple word is profesional..nak bagi tau info tentang KUIH BAKAR nie,this cake so sweet and lebih sedap kalau guna telur itik *info dari ibu tersayang...let try this..

BAHAN BAHANNYA ADALAH :

  • 7 biji telur - yang besar
  • 500 g gula halus
  • 450 g tepung gandum
  • 700 ml santan pekat - hangatkan dan sejukkan
  • 700 ml santan cair - untuk dikisar bersama daun pandan
  • 6 helai daun pandan
  • 2 helai daun limau purut*
  • 2 helai daun sirih*
  • 2 batang kulit kayu manis*
  • 1 sk jintan manis/kasar*
  • 350 g minyak sapi - dicairkan
  • 1/2 sk garam
  • 1 sk pewarna hijau - jika suka

okeh lets do it.. 
firstly Kisar daun pandan bersama santan cair hingga halus,tapis dan perah. Cuci rempah2 sebelum dipecah2kan.
second Satukan bahan2 bertanda * di dalam batu lesung dan tumbuk setakat pecah2 saja.Atau pun boleh juga ditumbuk berasingan.Campurkan dgn bahan2 (1) tadi dan tapis lagi.
third Didalam mangkuk,pukul telur dan gula hingga gula larut dan masukkan tepung,santan pekat dan campuran (2) dan tapis lagi supaya tepung tidak bergentel2.
then,Masukkan pula minyak sapi,garam dan pewarna hijau.Kacau hingga sebati.
Finally,Tuang adunan kedalam acuan dan bakar hingga garing dalam 30minit..


SEMOGA BERJAYA !!!

No comments:

Post a Comment